Dom vijesti Projektil RS-28 Sarmat je najnovije Rusko oružje koje odjednom može uništiti državu Njujork.

Projektil RS-28 Sarmat je najnovije Rusko oružje koje odjednom može uništiti državu Njujork.

4 min čitati
0
0
9
Najveći nuklearni projektil Rusije RS-28 Sarmat može nositi do 16 bojevih glava i nasljednik je projektila SS-18 Satan.
Rusija nastoji modernizirati svoje vojne snage, a skoro svakog mjeseca organizira vojne vježbeEPA – Ilustracija

Rusija je proteklih dana predstavila svoj najveći nuklearni projektil u historiji, za koji iz Moskve navode kako je dovoljno snažan da uništi područje američke države New York u jednom udaru, piše britanski Independent.

Ruske i svjetske agencije prenose kako predsjednik Rusije Vladimir Putin želi zamijeniti zastarjeli arsenal ove države koji čine projektili RS-36, odnosno SS-18 Satan kako ga zove NATO, koje je napravio Sovjetski savez 1974. godine, novom generacijom superprojektila RS-28 Sarmat.

Novo oružje moći će nositi do 16 nuklearnih bojevih glava, navodi se u saopćenju biroa za kreiranje raketa Makajev.

Jedan od eksperata smatra kako će ove rakete, koje će ući u službu 2018. godine, biti takve razorne moći da će bombe koje su ubile najmanje 129.000 osoba u japanskim gradovima Hirošima i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata, u poređenu sa RS-28, izgledati kao „pištolj plašljivac“.

Paul Craig Roberts, bivši pomoćnik sekretara Trezora za ekonomsku politiku, u svom blogu piše kako će nova klasa projektila biti toliko moćna da će biti u mogućnosti „izbrisati tri četvrtine države New York na hiljade godina“.

Najgori odnosi od Hladnog rata

U saopćenju Makajeva za agenciju Sputnjik, koja je pod državnom kontrolom se navodi:

„U skladu sa Dekretom Ruske administracije ‘Po naredbi za državnu odbranu 2010. godine’ biro Makajev je dobio instrukcije za početak dizajna i razvoja Sarmata.“

„Juna 2011. godine, rusko Ministarstvo odbrane potpisalo je državni ugovor za razvoj Sarmata. Mogući strateški balistički sistem se razvija kako bi se kreirao siguran i efikasan nuklearni zastrašivač u sklopu ruskih strateških snaga.“

Objava dolaska „nasljednika Satane“ dolazi u vrijeme najgorih odnosa Rusije i Zapada od kraja Hladnog rata zbog ruskih akcija u Siriji i Ukrajini, navodi Independent.

Ranije ovog mjeseca, ruska Vlada je pokrenula vježbu civilne odbrane kako bi se osigurala da je država spremna za nuklearni napad sa Zapada.

http://https://youtu.be/WYK97okNaAc

Izvor: Agencije

Učitaj još Povezanih članaka
Učitaj više dzevadic
Učitaj više u vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *